Orsolya-napi Vásár 2017

A Natúrpark Ízei, Orsolya-napi vásár minden évben az Orsolya naphoz legközelebb eső hétvégén kerül megrendezésre. Kőszeg és vonzáskörnyezetének jellegzetes őszre jellemző ízeit kóstolhatják meg az idelátogatók úgy mint mézeskalácsot, helyi borokat, kürtőskalácsot, különféle mézeket.


Kőszeg és vonzáskörnyezetének jellegzetes őszre jellemző ízeit kóstolhatják meg az idelátogatók úgy mint mézeskalácsot, helyi borokat, kürtőskalácsot, különféle mézeket. A környékbeliek versenyre nevezhetnek hozott süteményeikkel, amelyek megvásárolhatók és az ebből befolyt összeget pedig jótékony célra ajánljuk fel. Gyertyákat, fazekas termékeket is vásárolhatnak miközben amatőr művészeti együttesek teremtenek jó hangulatot műsorukkal a Jurisics-vár belső udvarában és Kőszeg Fő terén.

Az idén 16. alkalommal rendezi meg Kőszegen a „Natúrpark ízei”-Gasztronómiai fesztivált és Orsolya napi vásárt a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház az Írottkő Natúrparkért Egyesület segítségével. A rendezvényen kirakodóvásárt tartanak a natúrpark településének kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhé-báb- és terményjáték készítők, tojásfestők, szalmafonók, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak.


Fotóalbum


A rendezvényen évek óta megjelennek a helyi civil szervezetek is, a rendezvény ideje alatt pedig a város és környéke művészeti együttesei kulturális műsorral szórakoztatják az érdeklődőket a Fő téren és a Jurisics vár területén. 2005. óta a helyi német és horvát kisebbségek étel– és süteménykülönlegességeivel szerepelnek a rendezvényen. A szervezők meghívására kiállítók érkeznek a Geschriebenstein Natúrpark településeiről, de érkeznek kézművesek az ország más területeiről is.

A történelmi belváros egyedi hangulatú terei, utcái biztosítják a kézműves kirakodóvásár helyszínét.

Egyél-igyál sajátból! A szervezők, a hagyományápolás, a kóstolt termékek megbecsülése, és környezetvédelmi szempontok alapján akciót hirdetnek a vendégek részére, hogy hozzanak magukkal saját, nem eldobható poharat, tányért, evőeszközt! A megszokott, minőségi eszközök használata révén valószínűleg gusztusosabb formában tudnak kóstolni, a kiváló termékek fogyasztása kulturáltabb módon történhet, ráadásul nem terhelik környezetüket eldobható műanyag eszközökkel.

A rendezvény mindkét napján Orsolya-napi Civil Főzőversenyt szervezünk a Civil Ízek Utcájában (Diáksétány)!

A rendezvény ideje alatt Ízek az Natúrparkból címmel sütemény-, lekvár és gyümölcs minden felhasználási, tartósítási formájának versenyét hirdetik a szervezők (lekvárok, jam-ek, ízek, szörpök, aszalékok. A helyi éttermek, cukrászdák egy része szintén csatlakozik a rendezvényhez, hiszen speciális, a vidék jellegzetes terményeinek felhasználásával készült ételeket kínálnak a betérő vendégeknek, akik gesztenyével, sütőtökkel, mézzel készült ínyenc falatokat kóstolhatnak.

Mindkét napon Örökbefogadó Napot tart a Fekete István Állatvédő Egyesület!

A fesztivál 2009-ben elnyerte a Jó minősítésű gasztronómiai fesztivál címet!

Minden érdeklődőt, látogatót, résztvevőt sok szeretettel várnak a rendezők!

Kiemelt támogatóink:

NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma és Közművelődési Kollégiuma, NMI Művelődési Intézet, Városok Falvak Szövetsége, Hungarikum Bizottság.A Földművelésügyi Minisztérium nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatása című programja finanszírozásával valósult meg.


Főzőverseny díjazottak



Kiemelt díjazottak:
  • Tihany szarvas pörkölt: Kőszeg Város Különdíja
  • Baja halászlé: A legjobb halétel díj
  • Hajdúnánás szürke marha pörkölt: A legjobb szürke marha étel díj
  • Mikepércs rongyos fickó: A legjobb “vendég” hagyomány díj
  • Szenc – csülkös körömpörkölt leves: Kiváló leves díj
  • Szenc – bográcsos pacal: Legjobb pacal díj
  • Szenci Ficsúrok: A legjobb szarvas étel díj
  • Nemescsói Tézsula Hagyományőrző Egyesület – disznótoros káposzta húsgombóccal: Legjobb disznótoros díj
  • Concordia-Barátság Énekegyesület székelykáposzta kőszegi módra: A legjobb székelykáposzta díj
  • Kőszegi Leány Gyermekotthon gombás-tejfölös borsos tokány: Elsőre is nyerő díj
  • Kőszegpaty Jövőjéért Egyesület – vajollás túrós tészta: Legjobb hagyományos étel
  • Kovács Miklós CSSZM őzpörkölt: Kiváló szakács díj
  • Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete MegVADult Leves: Polgármesteri különdíj

Díjazottak:
  • Nemescsói Tézsula Hagyományőrző Egyesület – somogyi tarhonyás huszárosan: A legjobb tarhonyás étel
  • Dr. Nagy EGYMI Beszédjavító – őrségi dédelgetett babos káposzta: Sűrű élvezet díj
  • Kőszeg Város Fúvószenekara – lecsós tokány: Kellemes, friss íz díj
  • Balog SZM tárkonyos csirke ragu leves: „Olyan remek, hogy csak eszem, csak SZM” díj
  • Írottkő Natúrparkért Egyesület Jókai bableves János módra – Telebendő díj
  • UFC gyöngytyúk leves: A legjobb szárnyasból készült étel
  • Kovács Miklós CSSZM szarva pörkölt: Édes élet díj
  • Bersek József Ált. Isk. SZM – füstölt húsos babgulyás savanyú káposztával: Ízorgia díj
  • Kőszegpaty Jövőjéért Egyesület – Kőszegpatyi szalontüdő zsemlegombóccal: Édes-savanyú remeklés díj
  • Bersek József Ált. Isk. SZM halászlé Bersek SZM fogta kincsekből: Dezső bácsi remeke
  • Dr. Nagy Beszédjavító gulyás: Sokan tettek érte díj
  • Kőszegi Iparosok vargányaleves: Egyszerűen, remek díj
  • UFC vargányás vadragu leves krumpli gombóccal: Gombás álom díj
  • Kőszegi Evangélikus Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium vargányás pincepörkölt: Áldás volt rajta díj
  • Nyald meg a kanalam csülök pörkölt vargányával: BIZTOSan ajánlott


Támogatóink: