2006

2006. „Natúrpark Ízei” - Gasztronómiai fesztivál, Orsolya napi vásár

Fotóalbum
Az Írottkő Natúrparkban az ősz az ízek, a szüret, a gasztronómia jegyében telik el.

A natúrpark területének kiváló klímája, az itt élő emberek szorgos munkája meghozza gyümölcsét, és együtt élvezhetjük a kőszegi bor zamatát, a sült gesztenye illatát, a méz édes ízét.
Az immár ötödik alkalommal megrendezendő Natúrpark ízei - gasztronómiai fesztivál célja, hogy a natúrpark települései, a településeken élő kézművesek (fafaragók, méhészek, mézes kalácsosok, fazekasok), őstermelők, borászok termékeiket, a jellegzetes helyi ízeket a nagyközönség számára is bemutassák. A fesztivál helyszíne a Jurisics-vár udvara, ahol a résztvevők egy-egy asztalnál árulják portékájukat, illetve számos kézműves be is mutatja, miként készíti termékeit, melyeket aztán az érdeklődők hazavihetnek.

Itt kapnak helyet a kőszegi boros gazdák, akik szőlővel, musttal és borral kínálják a látogatót. Az udvaron felállított színpadon helyi és a natúrpark településeinek művészeti csoportjai, néptáncosok, kórusok, zenészek lépnek fel. Ebben az évben az ÍROTT-KŐ EREJE LEADER térség is megjelenik a fesztiválon, hiszen a 18 LEADER település bővelkedik sajátságos gasztronómiában, kultúrában. Az elővárban kürtöskalács, sült gesztenye és sült malac illata csalogatja beljebb a látogatókat, a horvát és német nemzetiségiek jellegzetes népi ételeikkel (scsevapcsicsa), vagy süteményeikkel (cigenudli) várják az érdeklődőket.
Állandó meghívott vendégünk az osztrák Naturpark Geschriebenstein, akik a határmenti terület ízeit hozzák el Rohoncról, Markt Neuhodisból és Lékáról a kőszegi várba.
Program:
A natúrpark jellegzetes ízeinek bemutatója és vására
Gesztenye- és kürtöskalácssütés
Bor- és mustkóstoló
Kézműves vásár helyi és országos kiállítókkal
"Kőszegi Csemege" cukrászati bemutató
Kulturális programok, magyar, német és horvát nemzetiség kultúrájának bemutatása
Bemutatkoznak a natúrpark települései
Főzőverseny civil szervezetek részére (október 22-én délelőtt)

fellépők:
szombat
15.00-tól Kőszegfalvi Nemzetiségi Kórus
Alpensänger Német Nemzetiségi Énekkar
Dr. Tolnay Ált. Isk.,
Hajnalcsillag Néptáncegyüttes
vasárnap
14.00-tól Szilvágyi Hagyományőrzők,
Gencsapáti Hagyományőrzők,
Genius Rocky,
Kőszegi Mazsorettek,
Kőszeg Város Fúvószenekara