2009

2009. „Natúrpark Ízei” - Gasztronómiai fesztivál, Orsolya napi vásár

Fotóalbum
Az idén 8. alkalommal rendezi meg Kőszegen a Natúrpark ízei-Orsolya napi vásárt a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház az Írottkő Natúrparkért Egyesület segítségével. A rendezvényen kirakodóvásárt tartanak a natúrpark 16 településének kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhé-báb- és terményjáték készítők, tojásfestők, szalmafonók, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak. A rendezvényen évek óta megjelennek a helyi civil szervezetek is, a rendezvény ideje alatt pedig a város és környéke művészeti együttesei kulturális műsorral szórakoztatják az érdeklődőket. 2005. óta a helyi német és horvát kisebbségek étel– és süteménykülönlegességeivel szerepelnek a rendezvényen. A szervezők meghívására kiállítók érkeznek a Geschriebenstein Natúrpark településeiről, de érkeznek kézművesek az ország más területeiről is. A Jurisics Vár történelmi falai között egyedi hangulatú a vásári kirakodás, kóstoltatás, az ízek, illatok kavalkádja.

A rendezvény ideje alatt Ízek az Alpokaljáról címmel sütemény-, és lekvárkészítő versenyt hirdetnek a szervezők, a helyi civil szervezetek pedig főzőversenyen mutathatják be főzőtudományukat. A helyi éttermek, cukrászdák egy része szintén csatlakozik a rendezvényhez, hiszen speciális, a vidék jellegzetes terményeinek felhasználásával készült ételeket kínálnak a betérő vendégeknek, akik gesztenyével, sütőtökkel, mézzel készült ínyenc falatokat kóstolhatnak. A Fekete István Állatvédő Egyesület bemutatja tevékenységét és cicát, kutyát is örökbe lehet fogadni!

A Holdfényliget gyermekjátékokkal és mászófeladatokkal várja a sportos játszani akaró kicsiket, nagyokat!

Minden érdeklődőt, látogatót, résztvevőt sok szeretettel várnak a rendezők!
További információ:
www.koszeg.hu, www.naturpark.hu
Fellépők az Orsolya napon

2009. október 24. Szombat
14.00 óra Bozsoki Dalárda
15.00 óra Gencsi Söprű
15.30 óra Be-Jó Történelmi tánccsoport
16.00 óra Kőszegszerdahelyi Asszonykórus
16.30 óra Hajnalcsillag Néptáncegyüttes
17.00 óra Kőszeg Város Fúvószenekara
2009. október 25. Vasárnap
15.00 óra Kőszegi Harmonikások
15.30 óra Kőszegfalvi Nemzetiségi Énekkar
16.15 óra Zviranjak Horvát Nemzetiségi Tánccsoport
17.00 óra Čakavci Horvát Tánccsoport és a Kistamburások

Ízek az Alpokaljáról címmel a natúrpark ízei - gasztronómiai fesztivál, orsolya napi vásár ideje alatt sütemény- és lekvár versenyt hirdetnek a szervezők. Sütemény esetében nevezni az alábbi kategóriákban lehet: édes sütemény, sós sütemény mindkét kategóriában külön kerül értékelésre a lakossági, azaz házi sütemény és a kereskedelmi, azaz hivatásos készítők által sütött sütemény (az elkészített sütemények receptjeit kérjük a süteményekkel együtt leadni, ill. a kiváló ízek továbbadása céljából a koszeg.hu oldal fórumában egy külön fejezetben cserélünk recepteket. jelentkezés: jurisics@koszeg.hu) a helyi praktikák, ízek megőrzése, megismerése céljából lekvárok, dzsemek, ízek, befőttek, aszalékok, és egyéb módon feldolgozott gyümölcsök között is versenyt hirdetünk.
nevezni október 24-én, szombaton 12.00 óráig lehet a Jurisics-várba eljuttatott finom alkotásokkal. A sütemény bemutatón, versenyen való részvétel feltételei: 1 tálca (legalább 12 db, szelet, stb) sütemény. Lekvárok, dzsemek, ízek esetében a nevezés 1 db kisüveg finomsággal történik (5 dl), aszalék esetén 1 tálca (legalább 20 db).
Eredményhirdetés: október 24-én délután a Jurisics-várban.
További információ: www.koszeg.hu, www.naturpark.hu.

ORSOLYA NAPI CIVIL FŐZŐVERSENY
Az Írottkő Natúrparkért Egyesület Kőszegen a Jurisics vár udvarán, 2009. október 24-én, szombaton 10 órától Orsolya napi főzőversenyt szervez civil szervezetek részére.

A megmérettetésre sok szeretettel várjuk a natúrpark 16 településének vállalkozó kedvű civil szervezeteit, képviselőit.

FELTÉTELEK:
A csapatok számára biztosítunk tűzrakó helyet, tűzifát, asztalt és padot
Minden csapat részére biztosítunk 3 kg hús alapanyagot, ezért a jelentkezéskor kérjük megadni, hogy milyen húst igényelnek a főzőversenyhez
Fűszerekről, kenyérről, valamint a főzéshez szükséges eszközökről (bogrács, állványzat, edények) a jelentkezőknek önállóan kell gondoskodniuk
VERSENY MENETE:
10°° -- 13°° Főzőverseny
13°° --- 14°° Értékelés
15°° Eredményhirdetés
A terület adottságai miatt az első 12 csapat nevezését tudjuk elfogadni
Nevezési határidő: 2009. október 16.
Az induló csapatok közül az 1 - 3 helyezett tárgyjutalmat kap, valamint különdíjak kerülnek kiosztásra

A főzőverseny támogatója:
Vas Megyei Közgyűlés Oktatási, Kulturális és Ifjúsági Bizottság kulturális-közösségtámogató célú előirányzata

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: Írottkő Natúrparkért Egyesület és Tourinform
9730 Kőszeg, Rajnis u.7. Tel.: 94/563-121, Tel/fax: 94/563-120; ine@t-online.hu, koszeg@tourinform.hu, www.naturpark.hu