2011

2011. „Natúrpark Ízei” - Gasztronómiai fesztivál, Orsolya napi vásár

Fotóalbum
„Natúrpark Ízei” - Gasztronómiai fesztivál, Orsolya napi vásár
Az idén 10. alkalommal rendezi meg Kőszegen a „Natúrpark ízei”-Gasztronómiai fesztivált és Orsolya napi vásárt a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház az Írottkő Natúrparkért Egyesület segítségével. A rendezvényen kirakodóvásárt tartanak a natúrpark 15 településének kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhé-báb- és terményjáték készítők, tojásfestők, szalmafonók, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak. A rendezvényen évek óta megjelennek a helyi civil szervezetek is, a rendezvény ideje alatt pedig a város és környéke művészeti együttesei kulturális műsorral szórakoztatják az érdeklődőket a Fő téren és a Brenner Ház udvarán (Kőszegi Várszínház). 2005. óta a helyi német és horvát kisebbségek étel– és süteménykülönlegességeivel szerepelnek a rendezvényen. A szervezők meghívására kiállítók érkeznek a Geschriebenstein Natúrpark településeiről, de érkeznek kézművesek az ország más területeiről is. Felújítása miatt az idén a Jurisics-vár történelmi falai helyett a Brenner János Közösségi Ház udvarán várja a helyi ízek és illatok kavalkádja az érdeklődőket, ez lesz a kóstoltatás színtere. A történelmi belváros egyedi hangulatú terei, utcái biztosítják a kézműves kirakodóvásár helyszínét.

Egyél-igyál sajátból! A szervezők, a hagyományápolás, a kóstolt termékek megbecsülése, és környezetvédelmi szempontok alapján akciót hirdetnek a vendégek részére, hogy hozzanak magukkal saját, nem eldobható poharat, tányért, evőeszközt! A megszokott, minőségi eszközök használata révén valószínűleg gusztusosabb formában tudnak kóstolni, a kiváló termékek fogyasztása kulturáltabb módon történhet, ráadásul nem terhelik környezetüket eldobható műanyag eszközökkel.

A rendezvény ideje alatt Ízek az Alpokaljáról címmel sütemény-, lekvár és gyümölcs minden felhasználási, tartósítási formájának versenyét hirdetik a szervezők (lekvárok, jam-ek, ízek, szörpök, aszalékok), a helyi civil szervezetek pedig főzőversenyen mutathatják be főzőtudományukat. Az ide váltható kóstolójegy bevételét a szervezők a Kőszegi Mentőállomás, és a Kőszegi Tűzoltóság doktorszolgálata eszközparkjának bővítésére ajánlják fel! A helyi éttermek, cukrászdák egy része szintén csatlakozik a rendezvényhez, hiszen speciális, a vidék jellegzetes terményeinek felhasználásával készült ételeket kínálnak a betérő vendégeknek, akik gesztenyével, sütőtökkel, mézzel készült ínyenc falatokat kóstolhatnak.

A fesztivál 2009-ben elnyerte a Jó minősítésű gasztronómiai fesztivál címet!
Minden érdeklődőt, látogatót, résztvevőt sok szeretettel várnak a rendezők!


További információ:
www.koszeg.hu, Pócza Zoltán igazgató
20 9 145 547

www.naturpark.hu
Somogyi Györgyné titkár
20/6655-010

Mindkét napon Örökbefogadó Napot tart a Fekete István Állatvédő Egyesület!
A rendezvényen kiállít a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. is.


A rendezvényen fellépő csoportok: Kőszegfalvi Német Nemzetiségi Énekkar kísér: Maitz József, Farkas Sándor Egylet – cigánynóták, Kőszegszerdahelyi Vadrózsa Népdalkör, Németh Tamás tárogató, horvát nemzetiségi csoportok: ZORA Kórus, Cakavci Néptánccsoport, Kőszeg Város Fúvószenekara, Be-Jó Tűztáncosok, Perenyei Népdalkör, Hajnalcsillag Néptáncegyüttes, Bersek József. Ált. Isk. Néptáncsoportja, Be-Jó Történelmi Tánccsoport, Ungaresca Utánpótlás Csoport, Boglya Népzenei Együttes, Tabán Népzenei Együttes.

ORSOLYA NAPI CIVIL FŐZŐVERSENY
Az Írottkő Natúrparkért Egyesület és a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Kőszegen, a Jurisics vár udvarán 2011. október 22-én és 23-án, 09.00 órától Orsolya napi főzőversenyt szervez civil szervezetek részére
A megmérettetésre sok szeretettel várjuk a natúrpark 16 településének vállalkozó kedvű civil szervezeteit, képviselőit
AZ ÉRTÉKELÉSNÉL ELSŐBBSÉGET ÉLVEZNEK A JELLEGZETES, HELYI ÉTELEKET KÉSZÍTŐK
FELTÉTELEK
A jelentkezéskor kérjük megadni, melyik napon főz a csapat!
Tűzrakó helyet, tűzifát, asztalt és padot biztosítunk
Minden csapatnak 5.000.-Ft értékű alapanyagot biztosítunk (kérjük a számlát a Jurisics-vár Műv. Közp. és Várszínház, 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. címre kérni) számla ellenében, mely kifizetésére a recept leadásakor kerülhet sor.

Fűszerekről, kenyérről, tányérról, stb. valamint a főzéshez szükséges eszközökről (bogrács, állványzat, edények) a jelentkezőknek önállóan kell gondoskodniuk!
Minimum 50 adag étel elkészítése, melyből legalább 25 adagot a látogatók kóstolására kell felajánlani (adomány gyűjthető!)
VERSENY MENETE NAPONTA:
09°° - 12°° Főzőverseny
12°° - 13°° Zsűri kóstoló
Október 23-án 15°° Eredményhirdetés
Nevezés: 360-113
Nevezési határidő: 2011. október 16.
Az induló csapatok közül az 1 - 3 helyezett tárgyjutalmat kap, valamint különdíjak kerülnek kiosztásra.

A zsűri tagjai a szervezők közül kerülnek ki!

Ízek az Alpokaljáról A Natúrpark Ízei - Gasztronómiai Fesztivál, Orsolya napi vásár ideje alatt

S Ü T E M É N Y VERSENYT hirdetnek a szervezők
Kategóriák:
ÉDES SÜTEMÉNY, SÓS SÜTEMÉNY
Mindkét kategóriában külön kerül értékelésre a lakossági, azaz házi sütemény és a kereskedelmi, azaz hivatásos készítők által sütött sütemény. Nevezni október 23-án, vasárnap 12.00 óráig lehet a Brenner Házba eljuttatott finom alkotásokkal. A sütemény bemutatón, versenyen való részvétel feltételei:
1 tálca (legalább 12 db, szelet, stb) sütemény leadása
Az elkészített sütemények receptjeit kérjük a süteményekkel együtt leadni, ill. a kiváló ízek továbbadása céljából a koszeg.hu oldal fórumában egy külön fejezetben cserélünk recepteket. Jelentkezés: jurisics@koszeg.hu
Eredményhirdetés: Brenner Ház, október 23. 15.00 óra

Vállalkozó kedvű fotósok süteményről, gyümölcsről, ételről készült képeit szívesen megjelentetjük honlapjainkon, kiadványainkban!

Ízek az Alpokaljáról A Natúrpark Ízei - Gasztronómiai Fesztivál, Orsolya napi vásár ideje alatt

LEKVÁR VERSENYT hirdetnek a szervezők.
A helyi praktikák, ízek megőrzése, megismerése céljából várunk lekvárokat, dzsemeket, ízeket, befőtteket, aszalékokat, és egyéb módon feldolgozott gyümölcsöket
Nevezni október 23-án, vasárnap 12.00 óráig lehet a Brenner Házba eljuttatott finom alkotásokkal. Lekvárok, dzsemek, ízek esetében a nevezés 1 db kisüveg finomsággal
(5 dl), aszalék esetén 1 tálca (legalább 20 db) történik.
Kóstolás 23-án 12 órától! A kóstolójegy bevételét a szervezők a jótékony célra ajánlják fel!
Eredményhirdetés:Jurisics-vár, október 23. 15.00 óra